Reseptejä

Marjapöperö

  • 1 l tuoreita tai pakastemarjoja esim. mustikoita
  • 4 dl vispikermaa
  • 2 dl talakkunajauhoja
    sokeria sopivasti

Sekoita marjat, sokeri ja talkkunajauhot pöperöksi.
Lado astiaan kerroksittain marjapöperöä ja kermavaahtoa.
Päällimmäiseksi kerros kermavaahtoa.
Tarjoile jäähdytettynä. 

Marjarahka

  • 4 dl vispikermaa
  • 4 dl maitorahkaa
  • 4 dl marjoja esim. mansikoita
  • 1 dl talakkunajauhoa
  • tarpeeksi sokeria (+vaniljasokeria)

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan, sokerin ja kerman kanssa.
Lisää joukkoon talakkunajauhot ja laita jääkaappiin joksikin aikaa tai syö heti, jos siltä tuntuu. 

Talakkunamuikut

  • Muikkuja
  • Talakkunoo
  • Suolaa

Sekoita suolat ja talkkuna. Jauhota muikut ja paista voissa. Jauhottaminen käy kätevästi kun laitat jauhot ja talkkunat riittävän suureen muovipussiin ja ravistelet niin että muikut jauhottuvat.
Paistettuasi muikut, Lado ne pannuun ja roilauta päälle purkki vispikermaa.
Hauduta muutama minuutti ja ripsauta päälle tuoretta tilliä. Tarjoillaan uusien perunoiden kanssa, mutta vanhat perunat tai potaattimuusikin käy.

Talakkunamarjapuuro

  • 7 dl vettä
  • 3 dl vahvaa puolukkamehua
  • (0,5-1,5 dl sokeria)
  • 2,5 dl talakkunajauhoja
  • vähän suolaa

Kiehauta vesi ja mehu, mausta sokerilla ja suolalla.
Vispaa talkkunajauhot kiehuvaan mehuun ja sammuta levy pois.
Anna hautua 5-10 min. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.
Nauti kuitupitoinen talkkunamarjapuuro perinteiseen tapaan jälkiruokana tai
välipalana maidon ja sokerin kera.

Hanna-tädin talakkunakakut 

  • 200 gr voita 
  • 2,5 dl sokeria 
  • 2dl ohrakasta tai perunajauhoja 
  • 2dl talkkunajauhoja 
  • 3dl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria 
  • 2 tl leivinjauhetta 
  • 1,5dl kermaa 

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri sekoita kuivat aineet ja lisää vuorotellen kerman kanssa. Ota lusikalla käteen ja pyöritä kakkusia levinpaperille pellille. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia

Talkkunarieska

  • ½ l maitoa tai
  • 3dl maitoa ja 2dl piimää
  • 2 tl suolaa
  • ¼ tl soodaa
  • 2½ dl talkkunajauhoja
  • 2½ dl ohrajauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja

Sekoita nesteeseen suola, sooda, talkkuna- ja ohrajauhot. Alusta taikina vehnäjauhojen avulla. Leivo taikinasta kolme noin sormen paksuista rieskaa. Aseta rieskat pellille, jossa on hieman vehnäjauhoja. Lämmitä uuni 250 ºC ja paista 15–20 minuuttia.