Raejuustopannari

  • 200g raejuustoa
  • 3 munaa
  • 2 rkl sulatettua Maitomaan voita
  • 3dl kermaa tai maitoa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl talkkunaa
  • 1/2 dl vehnäjauhoa
  • Paistoaika n.40min

Pannukakku paistetaan rasvassa paistinpannulla tai uunissa. Se tunnetaan ympäri maailman. Se tarjotaan kylmänä tai kuumana yleensä makeiden lisukkeiden, kuten hillon, kermavaahdon, sokerin, siirapin tai marjojen, kanssa.

Ohukaisen ja pannukakun raja on joskus epäselvä, koska pannukakku- ja ohukaiskulttuuri vaihtelee eri maissa suuresti. Suomessa pannukakku on selvästi ohukaisia paksumpi, ja se paistetaan yleensä uunissa. Lisäksi pannukakku on Suomessa muista maista poiketen usein neliskulmainen, kun taas ohukaiset ovat pyöreitä.

Yleensä pannukakku valmistetaan vehnäjauhoista. Nesteenä saatetaan käyttää maitoa, vettä tai olutta. Variaatioita ovat esimerkiksi maissijauhoista valmistetut yhdysvaltalaiset pannukakut sekä Saksassa ja Puolassa yleiset perunapannukakut. Joissakin maissa, kuten Egyptissä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa, pannukakkuihin lisätään kohotusainetta, kuten soodaa tai leivinhiivaa. Itäeurooppalaiset tattarijauhosta tehdyt blinit kuuluvat tähän ryhmään. Etiopialaisen injera-pannukakun annetaan fermentoitua samanlaisen kohotusvaikutuksen aikaansaamiseksi. Amerikkalainen pannukakku on litteä ja ohukaisen muotoinen, hieman makea herkku.

Rantalan talakkuna